Özellikle 0-2 yaş aralığında gelişen duyusal/motor tecrübeler çocuğun ilerleyen hayatta edineceği birçok deneyimin temelini oluşturur. Çocukların duyu/motor değerlendirmesi yapılırken çocuğun yaşına uygun fiziksel, sosyal, duyusal becerileri göz önünde bulundurulmalıdır.
1. AY: Çevreyi tamamen emme ve bakma gibi doğuştan gelen refleksler yardımıyla anlamlandırır. Bu dönemde kafasını kaldırmaya çalışır ve bu hareket ile iç kulaktan gelen uyarılarla yerçekimine karşı hareket gelimi başlar. Aynı zamanda kaslar ve eklemlerden gelen uyarılar sayesinde sinir sistemi hareketin temelini atmaya yönelik çok sık olarak uyarılır.
Bu dönemde boyun refleksi kas tonusu için önemlidir. Zayıf duyusal entegrasyonu olan bebeklerde bu refleks aşırı aktiftir.
2-3. AY: Başını dik tutabilir. Tanıdık seslere gülümser ve hareketi gözleriyle takip eder. Motor fonksiyonları gözde ve boyunda başlar. Başını ve gözlerini sabit tutmaya çalışır bu sayede 3 duyu entegre edilir. Boyun kaslarında gelen, göz kaslarından gelen ve iç kulaktan gelen hareket duyuları ile hangi konumda olduğunu anlamlandırmak için çaba harcar. Eler açıktır. Kavrama refleksi devam eder bu sayede dokunma duyusu beyne iletilir.
Vestibüler duyu ve görsel takip bu dönemde gelişir.
4-6 AY: Nesneleri elden ele taşır. Ellerini orta hatta birleştirir bu da koordinasyonun gelişimini sağlar. Yüzüstü pozisyondan sırt üstü pozisyona dönebilir, yuvarlanır. Yerçekimi, hareket ve görme duyularının gelişimi sayesinde oturarak kendini sabit bir pozisyona alır.
Duyusal gelişimi zayıf olan bir çocuk bu evrede oturmakta zorlanabilir. Zayıf denge ve vücut farkındalığı belirtileri çocukları temkinli hareket etmeye, hareket alanını kısıtlamaya itebilir.
7-8. AY: Desteksiz oturabilir, emeklemeye başlayabilir. Kendi adına yanıt verir. Kısmen gizli nesneleri bulur. Emekleme hareketi ile duyuların düzenlenmesini ve bağımsız hareketlerini arttırır. Derinlik algısı ile birlikte, uzamsal görme yavaş yavaş gelişir. Kendisi ve objeler arasındaki mesafeye duyarlılığı artar. Vücut hareketlerinden gelen duyuların uzamsal görmeye katkısı vardır. Bu aylarda motor planlama gelişir, uzuvların sıralı kullanımı ve kontrolü artmaktadır.
Dokunma ve propriosepsiyon duyularının rehberliğinde motor beceriler gelişir. Emekleme de problem yaşayan çocuklarda mesafeyi planlama bozuklukları görülebilir. Bu ayda hala çok hırçın ve ağlayan bebeklerde regülasyon problemleri gözlenebilir.
9-12. AY: Çocuklar etraflarındaki çevreyi keşfetmeye başlarlar ve genellikle başkalarının gözlemlenen davranışlarını taklit ederler. Tutunarak yürür. Vücut pozisyonunun uzayda algılandığı en yüksek dönemdir. Emekleyerek kendi vücut ağırlığını destekler. Bu duyularla birlikte koordine hareketler, motor planlama ve görsel algı gelişir. Basit sözcükleri çıkarmaya başlar.
Motor planlama kötü olan bebeklerde taklit becerileri gelişmemiş olabilir. Proprioseptif ve vestibüler duyuların katkıları ile ayakta durmaya başlar. Bu dönemde çocuk ayakta durma becerilerini gerçekleştiremiyorsa bu duyularda zayıflık görülebilir.
Bir bebek;
-
Hızlı Bağlantılar
İletişim Bilgilerimiz
Erenköy Mah. Ethem Efendi Cad. 63/1 0 (501) 345 71 91 info@yolgelisim.comPazartesi - Cumartesi : 9:00 – 18:00
Pazar: Kapalı