Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ve Duyu bütünleme
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı almış çocukların genel problemi, dürtü kontrolünün gerektiği anlarda, duygu durum değişikliklerine bağlı yaşanan zorluklardır.
Şöyle düşünün;
Kontrol edemediğiniz ve anlamlandıramadığınız birçok ses,in bulunduğu
Özellikle insanlar ile iletişim kurmayı tam olarak yapamadan birçok kişinin bulunduğu
İşlevlerinden bağımsız olarak size sadece doku, yüzey veya görsel bir uyaran olarak gelen ve birçoğunun bir arada bulunduğu, bir ortamda bulunduğunuzu hayal edin.
Yapacağınız tek şey oradan hızlıca kaçmak, gözlerinizi kapatmak, ortamdakilerden uzaklaşmak, onları görmemek, duymamak için zıplamak veya koşuşturmak olabilir.
Çünkü onlar çocuk!
Bazılarımızın yapabildiği gibi, yapmacık, ortam harika, herşey çok güzel izlenimi veremiyorlar.
Onları anlamadan, eksiklerini göremeden okullara gönderip, ödevlerini yapmalarını, her derste harika bir şekilde performans göstermesini bekliyoruz.
Bir çocuk, tolerans gösteremediği durumların yoğunlukta olduğu, özellikle, uyaran, obje, kişi yoğunluğunun fazla olduğu ortamlarda gösterebilir. Çocuk o esnada yapması gereken iş veya oyuna odaklanamayıp, yoğun uyaranlar karşısında kendince oluşturduğu, self-regülatif bir hareket veya davranış ile rahatlar. Bu esnada çocuk;
İletişim kuramaz
Bekleyemez
Öğrenemez
İstenilen ödevleri zaten yapamaz
İşte ailelerin gördüğü tek şey bunlar ve çevreden aileye iletilen de hep bu. Çocuklardan beklenen ama yapamadıklarında sorun olarak baktıkları herşey. Bu çocuk dinlemiyor bizi, hep yaramazlık yapıyor, sürekli zıplıyor, nasıl baş edeceğimizi bilmiyoruz!!
Aileler genelde çocuğun rutinlerini bozmaya başladığında, artan talep ve istekler ile birlikte davranış problemleri ve krizler de sürece dahil olmaktadır.
Merkezi sinir sisteminde, çevreyi sağlıklı bir biçimde algılama, yorumlama ve öğrenme sürecinde sorun yaşayan bu çocuklarda, duyusal modülasyonu sağlamak için çevreden ve vücudundan gelen duyu ve duyguları tanımaları şarttır.
Duyu bütünleme Terapisi ile birlikte Dehb tanısı alan çocuklarda, vücut ve çevreden gelen uyaranları algılayıp, günlük yaşamda onu bağımsız kılacak aktivitelerde vücut fonksiyonlarını kullanabilmesi, insanlarla iletişime açık hale gelebilmesi sağlanmaktadır. Temel amaç