Bebekler neden W oturuş pozisyonunu tercih eder?
Bebekler neden W oturuş pozisyonunu tercih eder?

W-Oturuş Biçimi’nin Nedir? Çocuk neden w tercih eder? Nasıl düzeltilir?

Çocukların oyun oynadıkları esnada farklı pozisyonları kullandıklarını görmüşsünüzdür. Kimi çocuklar daha fazla uzanır, kimisi sürekli ayaktadır. 

Son dönemlerde, anaokulları veya oyun gruplarında uzman olarak çalışan arkadaşlarımız ve aileler çocukların sıklıkla aktivitelerde “W oturuşu” tercih ettiğini söylüyor.  

“W-Oturuş Biçimi” Nedir?

Çocuklar aktivitenin durağan olduğu ve oynanılan oyunda çok fazla harekete gerek kalmadan yapılabilecek içerikleri genelde “W-Oturuş Biçimi” ile yaparlar.Bu pozisyonda çocuğun poposu bacaklarının arasında tamamen yerde, dizleri bükük ve ayakları yana dönüktür. 

 “W-Oturuş Biçimi” ve bu pozisyonun çocukları nasıl etkilediği, neden olabilirliği ile alakalı çok fazla içerik bulmak mümkün. Ancak bir de bu pozisyonun ardındaki nedenler ve nasıl düzeltilebileceğinden bahsetmek gerekir.

W oturuş aslında, çocukların dengeyi etkileyen motor ve duyusal sürecin tam olarak gelişmediğini ve kendini bu şekilde pozisyonlayarak yaşıtlarına göre daha temkinli hareket ettiğini göstermektedir. 

W oturuş erken bebeklikte, 6-9 aylar arasında açığa çıkmasını beklediğimiz, refleks ve reaksiyonlar bebeğin vücudunda alt ve üst bölümlerin koordinasyonunu sağlamaktadır. Bu reflekslerden en önemlisi olan Simetrik tonik boyun refleksi bebeğin emekleme, yüz üstü sürünmesine yardımcı olur, el ve dizlerin üzerine ağırlık aktararak ayağa kalkmayı ve core bölgesinin farkındalığını artırarak, yürümek için omurgayı hazırlamak için yardımcı olur. 

Bu süreç içerisinde gelişen, el-göz koordinasyonu, denge becerileri, vücudun farklı çevre şartlarına göre kullanım ve planlaması, ileriki yaşlarda öğrenilmesi gereken, kalem tutma, okuma/yazma gibi becerilerin temelini oluşturmaktadır.  

Birçok araştırmada, aynı zamanda hem okuma hem de yazmada bazı zorluklarla karşılaşan çoğu çocuğun hayatının ilk yıllarında sürünmediği ve emeklemediği anlatılmaktadır.

Özellikle sönümlenmeyen Simetrik tonik boyun veya erken bebeklikte açığa çıkan birçok refleks, çocuğun motor ve duyusal olarak gelişim sürecini aksatarak, vücudun kullanım miktarını ve şeklini etkileyecektir. 

Bu sayede aksayan gelişim süreci vücut ve çevre farkındalığı, bireysel veya akranlarıyla oynananılan oyunlara katılımı sınırlayacak ve öğrenim sürecini etkileyebilecek çok sayıda etkisi vardır.

Örneğin; STBR’si 1 yaşından sonra hala devam ediyorsa aşağıdaki işaretleri görebilirsiniz: