Bebeğin Duyusal gelişimi anne karnında başlar
Bebeğin Duyusal gelişimi anne karnında başlar

Duyusal/Duygusal Gelişim Anne Karnında Başlar

Duyusal/duygusal gelişimin anne karnında başladığını, bebek ile kurulan ilişki ile birlikte daha geliştiğini hepimiz biliyoruz. 

Bebeğin motor gelişim süreci de aslında yine anne karnında o minik tekmeleri atarken başlar, itme-çekme ve dönme hareketleriyle beraber daha da kuvvetlenir.

 

Bebeğin doğumundan sonra, motor gelişim süreci;

1- Bebekte öncelikle gelişen baş tutma, aslında merak ve öğrenme sürecinin ilk basamağıdır.

2- Yüzüstü veya karın üstü pozisyonda başını kaldırarak etrafı, kişileri incelemeye çalışır.

3- Sağa sola döndüğünde çevredeki farklı objeleri ve objelerin özelliklerini farklı açılardan, perspektiflerden görebilir. 

4- Destekli oturmadan, bağımsız oturmaya geçerken sırt ve kalça çevresinde bulunan kasların dengesini kurabildiğini anlamaya çalışır.

5- El ve kollarını uzanabildiği objeyi kavradığında ya da uzandığı nesnenin, farklı ağırlıkta veya farklı dokunsal özellikleri olduğunu keşfeder.

6- Özellikle emekleyen çocuk vücudunu nasıl dengede tutacağını, el ve kollarıyla birlikte koordine bir şekilde hareket edeceğini keşfeder.

7-Ayakta duran çocuk vücudun denge merkezini nasıl konumlandıracağını, iki ayak üzerinde nasıl kalması gerektiğini, tekrar tekrar deneyimleyerek bulur.

8- Yürümeye başlayan çocuk aslında daha öncesinde keşfetmeye başladığı, özgürce deneyim sürecinin tadını alır ve daha hızlı yürüyebilmek için çabalar.

Her seferinde artan, duyusal/motor tecrübeler, bebeğin tek başına edinebildiği deneyimler sayesinde çoğalır.

 

Bebek, yürürken vücudunun her bölümünü endişe duymadan efektif bir şekilde kullanabilmelidir

Bebek, yürürken rahatlıkla dengesini kuran, önüne çıkan her engeli rahatlıkla aşan, gördüğü her objeye kaygılanmadan yaklaşan, onunla rahatça oynayabilen, oynarken vücudunun her bölümünü endişe duymadan efektif bir şekilde kullanabilmelidir.

Duyu bütünleme terapisi alan çocukların ortak noktası; daha çok okul öncesi dönemde göze çarpan ve artarak devam eden gelişimsel problemlerin; duyusal, motor, sosyal, duygusal ve dil becerinin, bebeklikte gözlenen aksaklıklara bağlı geliştiği ve sürecin aile tarafından erken etapta gözden kaçırılmasıdır.

 

Süreci erken dönemde bebeğin lehine çevirmek için uzmana başvurulmalı

Erken dönemde (0-2/0-3 yaş) fark edilmeyen problemler, sonrasında göze batacak hale geldiğinde, aslında iş işten geçmiş oluyor. Bebek, 0-2 yaş aralığının her ayında, farklı deneyimler edinir. Hayatının her basamağında kullanacağı duyusal, duygusal ve motor becerilerin temeli bu süreçte atılır.

 

Deneyimli ekibimiz, yaratıcı ve ilgi çekici bir ortam ve çocukların öğrenmesi, büyümesi ve gelişmesi için fırsat sunmaya çalışmaktadır.

İletişim Bilgilerimiz

markerErenköy Mah. Ethem Efendi Cad. 63/1 call0 (501) 345 71 91 imginfo@yolgelisim.com

imgPazartesi - Cumartesi : 9:00 – 18:00
Pazar: Kapalı