Otizmli Çocuklarda Duyusal Gelişim
Duyusal işlemleme süreci, otizmli çocuklarda daha farklı ilerlemekte ve yaşıtlarına göre çok daha zor olmaktadır.
Otizmli bireyler özellikle sosyal iletişim, duygusal olarak çözümleme, akademik beceriler ve zaman zaman da fiziksel problemlerle başa çıkarlar.
Otizmli çocuklar, başkalarının fark etmediği seslerin farkında olabilir veya bebek ağlaması, süpürge veya çöp arabası gibi sıradan seslerden aşırı rahatsızlık duyabilirler. Bunun asıl sebebi, sesin kaynağının ne ya da kim olduğunu bilememeleridir.
Otizmli çocuklar yemek, konusunda seçici veya kendilerine dokunan kişilere karşı savunmacı ya da çevresel uyaranlara karşı tetikte görünebilirler.
Bu durum, onların bebeklikte duyusal/motor gelişim sürecinde yaşadıkları karmaşa ve bu temel üzerine inşa etmeye çalıştıkları deneyim sıklığının az olması ve öğrenme hızlarının yavaşlamasına sebebiyet verir.
Bebekliğin ilk dönemlerinden otizmli çocuklar, duyusal bilgiyi işlemleme ve bütünlemede zorluklar yaşarlar. Bu da, onların vücutlarını doğru hissetmelerini ve etraflarında neler olup bittiğini anlamalarını zorlaştırır.
Otizmli çocukların, duyusal anlamda yaşadıkları problemlerin aşılamaması, ilerleyen yaşlarda gerekli olan sosyal ve akademik becerilerin öğrenilememesine, çevre ile olan iletişim/etkileşim miktarının kısıtlı kalmasına sebebiyet verir.
Duyu Bütünleme terapisi, Otizmli çocukların, çevresel uyaranlara karşı toleransının artması, vücudun duyusal ve motor gelişimini sağlayarak, günlük yaşamda bağımsız bireyler olabilmesi için gerekli olan fonksiyonel işlerde kullanabilmesi için destek sağlar. Pazartesi - Cumartesi : 9:00 – 18:00
Otizm ve duyu bütünleme
Duyu bütünleme, otizmli çocuklarda eksik duyusal temellerin yapılandırılması ve beyne gelen uyaranların doğru işlemlenmesi, ardından doğru yanıtlar üretilmesinde büyük rol oynar.
Hızlı Bağlantılar
İletişim Bilgilerimiz
Pazar: Kapalı