Çocuğunuzun Öğrenme Hızına Karşı Saygı Duyun
Çocuğunuzun Öğrenme Hızına Karşı Saygı Duyun

Öğrenme problemi yaşayan çocuklarımızın, esasında beynin algı ve öğrenme şekli farklı olduğu için onların olaylara bakış açısı ve yorumlama biçimleri de bizlerden farklı olabilir. Yani bu çocuklardaki öğrenme şekli, zeka, aile veya çevresel etmenlerin şekillendirdiği bir durum değildir. 

 

Her çocuğun duyusal işlemleme mekanizmaları farklı olduğu gibi edindiği tecrübe ve kazanımları da farklılık gösterir. Disleksi çocuklarda da durum farklı değildir.

 

Öğrenme kapasitesi ve hızı, duyusal uyaranların sağlıklı bir biçimde algılanıp, yorumlanarak, edinilen bilgilerin, vücut pozisyonlarının, sentezlenerek beyin tarafından tecrübe haline gelmesi sürecidir. Sürecin en önemli parçası da vücudun üstlendiği rollerdir. Eğer hareketlerimizi sıralayıp onları gerekli sıraya uygun kullanabilirsek, harfleri de uygun sırayla dizebilir uygun yerlerde kullanabiliriz.

 

Öğrenme, yaşam boyu devam bir süreçtir ve bu sürecinin en önemli parçalarından bir tanesi hepimizin bildiği gibi çevrenin, kişinin bedeninin öğrenme sürecine açık hale gelmesidir.

 

Hepimiz Yaptığımız İşten Keyif Almamızı Engelleyen Etmenleri Ortamdan Uzaklaştırırız

 

Hatırlayalım, bir kitap okurken, uyurken, ders çalışırken veya sevdiğimiz bir filmi izlerken aslında uyaran olarak adlandırdığımız ve bizim yaptığımız işten keyif almamızı engelleyen tüm etmenleri ortamdan uzaklaştırıyoruz. 

 

Kimimiz;

-Film izlerken ışıkları kapatır.

-Uyurken en ufak sesten rahatsız olur.

-Ortamda yemek yenmesi veya o esnada çıkan seslerden rahatsız olur.

-Ders çalışırken masanın dağınıklığından dolayı odaklanamaz.

-Yüksek sesli müzik dinlerken daha iyi ders çalışır.

-Test çözerken aralarda kalkar.

 

Fakat bu davranışlar çocuğumuzda olduğunda o ödevin bitmesi, o ışıkların bir şekilde kapanıp uyunması, yemeğin bitirilmesi gerekir. 

 

Sevgili aileler unutmayın ki, aynı durum aslında bizlerde de var ve sadece biz bunu bir şekilde aşabildik. Sadece yapmamız gereken şey, çocukların öğrenme sürecini, ihtiyaçlarını daha iyi görün ve onlar hakkında bilgi sahibi olun. Ve bunu okul gibi gereken yerler ile paylaşıp, gerekli desteği sağlayın.

 

Hepsinden önemli olan şey şu, çocuğunuza karşı anlayışlı olup, onun öğrenme hızına karşı saygı duyun ve çevrenizdekilerden de bunu bekleyin. Çünkü güvende hisseden, endişe ve kaygı seviyesi az olan her çocuk öğrenecektir.