Duyu bütünleme terapisi, özellikle adhd çocukların duyusal uyaranları anlamlandırma ve bu uyaranlara uygun tepkiler verme becerisini geliştirmeyi amaçlayan önemli bir süreçtir. Bu terapi sonrası, çocukların duyusal ve motor becerilerini daha da pekiştirmek ve genel gelişimlerini desteklemek için spor, harika bir araç olabilir.
Genelde aileler her zaman Hangi spora başlatalım ? Soruları geliyor.
Duyu bütünleme veya motor anlamda çocuğun belirli yaşlarda ve duyusal ihtiyaçlarına göre hareket edilmesi. Çocuğun daha rahat sosyalleşebilmesi, duyusal ve duygusal gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerleyişi için çok önemli.
Ailelerin spor branşı seçimi ööncesinde duyusal/motor anlamda değerlendirmelerin yapılması; çocuğun ihtiyacı, kapasitesi ve gerçekten o spor branşında devam edebilmesi, hayatı boyunca yapabileceği emek harcayabileceği doğru seçimi yapması icin çok çok kıymetlidir.
Özellikle yoğun hassasiyetleri, denge/vestibular veya yerçekimi hassasiyetleri olan çocukları, parkur yoğunluklu, aşırı görsel koordinasyon, çevre farkındalığı ya da daha kalabalıkla yapılan spor branşlarında zorlanacakları için spor branşına yönlendirmek çok doğru olmamak ile birlikte tamamen vakit kaybı ve çocuk için cok zararlıdır. Çünkü sosyal, duygusal ve duyusal açıdan motive olamayan çocuk başarıyı tadamadan kendini kocaman bir yetersizliğin içerisinde bulacağı için doğru seçim her daim çocuk için cok önemlidir.
Kimi hassas çocuk yüzmeden hoşlanırken, bazıları ise jimnastik ile birlikte ekleme binen yük ile aşırı regüle, koordine ve aşırı motive hissedebiliyor. Ya da bazıları vücudun fiziksel ihtiyaçlarının yoğun dönemlerinde, tırmanış sporu ile kendisini bulabiliyor.
Ön değerlendirme