Psikiyatrik bir hastalık olarak değerlendirilen, ADHD günümüzde benzer komplikasyonları içinde barındırdığı için karıştırılabilmekte, hatta birçok aile ve kurumun kafasını karıştırmaktadır.
ADHD (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) nörolojik bir bozukluktur ve genellikle dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik belirtilerini gösterir. Ancak, bazı başka durumlarla da karıştırılabilir.
-
Başka Nörolojik Bozukluklar: Kaygı bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), disleksi gibi durumlar da dikkat eksikliği ve odaklanma sorunlarına neden olabilir.
-
Çevresel Faktörler: Okul ortamında yetersiz destek, aile içindeki stres gibi faktörler de dikkat eksikliği gibi belirtiler ortaya çıkmasına yol açabilir.
-
Psikolojik sorunlar: Depresyon, anksiyete bozuklukları gibi psikolojik durumlar da dikkat eksikliği ve odaklanma sorunlarına neden olabilir.
- Uyaran eksikliği: Daha çok dürtü koordinasyon bozukluğu ile kendini gösterse de, cocuklarda planlama, organizasyon vb becerileri de eksik bırakarak, günlük yaşam aktivitelerinde zorlanma, fiziksel beceri gerektiren durumlarda özgüvensizlik, ait hissedememe, duygusal olarak yoksunluk gibi kendini gösterse de, günümüz çocuklarında bu durum, aşina olmadıkları fazla uyaranlara bağlı gelişebilir;
-Ekran faktörünün (tv, tablet, telefon) her yerde olması. Sokaklarda dahi ekranlar ve yoğun ışıklı ilgi çekici reklam tabelaları var malesef.
-Sosyal uyaranlardan yoksun büyüme (sesler, görseller, objeler). Çocuklar artık ev çocuğu ve ailelerin belirleyebildikleri sınırlar içerisinde yiyerek, sosyalleşerek büyüyor. Bu durum cocukların öğrenebilme, deneyimleme kapasitesini de etkiliyor. Üzgünüm
-Aile içi iletişim eksikliği vb. Özellikle aile içerisinde iletişim yokken, çocukların neden konuşamadıgını ya da akranları ile sosyalleşememesinden endişe duyuyoruz. Ama aslında durumun özeti ev içerisinde nasıl iletişim kurulacağını göremeyen çocuklar, dışarda, okulda veya herhangi bir yerde nasıl bu işlevi deneyimleyebilir ki..
Bu durumları ayırt etmek için bir uzmanla görüşmek bence çok çok kıymetlidir. Öncelikli olarak bir psikiyatristi ziyaret edip, gerekli durumlarda bir uzman yönlendirmesi yapılarak, değerlendirme almak veya bazı noktalarda destek talebinde bulunmak çocugunuzun kaybedeceği zamanı hızlıca telafi edecektir.